Societatea fizicienilor din Moldova

Societatea fizicienilor din MoldovaANUL INTERNATIONAL AL FIZICII

MIRACOLUL ALBERT EINSTEIN MARCAT CU FOCURI DE ARTIFICII LA BERNA

Timp de 10 zile (6-16 iulie, curent) la Berna, capitala Elvetiei, au avut loc un sir de manifestari stiintifice consacrate Anului Mondial 2005 al Fizicii, declarat astfel de ONU in legatura cu centenarul a "annus mirabilis" Einstein's1905 - anul Miracolului Einstein din 1905. Prezent activ la aceste festivitati a fost si fizicianul moldovean Valeriu Canter, academician-coordonator al Sectiei de Stiinte Fizice si Ingineresti a A.S.M., presedinte al Societatii Fizicienilor din Moldova. Solicitat sa se exprime vis-a-vis de acest eveniment de importanta mondiala, marcat de comunitatea fizicienilor din Europa, dl Valeriu Canter a relatat pentru presa.

Manifestarile festive au inceput cu munca de rutina: pe data de 7 iulie a avut loc sedinta Consiliului Societatii Europene de Fizica, la care au participat toti presedintii societatilor nationale de fizica din 39 de tari. Acestia, impreuna cu alti 29 de reprezentanti ai comunitatii europene a fizicienilor, formeaza consiliul nominalizat. In cadrul sedintei, cu un program de lucru bine definitivat pentru doua zile, au fost puse in discutie un spectru larg de probleme, ce tin de activitatea Societatii Europene de Fizica (SEF), in general, si, in particular, de activitatile consacrate Anului Fizicii la nivel international, european si national. In acest sens evidentiem Initiativa pentru Stiinta in Europa (Initiative for Science in Europe) in conexiune cu elaborarea Programului Cadru 7 al Uniunii Europene si Programele PanEuropene "Stiinta pentru Educatie", axate pe implementarea Tratatului de la Bologna privind formarea spatiului educational european comun.

Referitor la actiunile dedicate Anului Fizicii s-a discutat in mod special Programul special al SEF, finantat de Uniunea Europeana in suma de peste 2 milioane de Euro. In consortiumul de 23 de organizatii din 16 tari ale Europei, format pentru realizarea acestui program, participa si Societatea Fizicienilor din tara noastra cu un proiect de 50 mii Euro, cistigat in regim competitional. Apropo, Republica Moldova e unica tara din CSI care a obtinut acest drept. Manifestarile au luat amploare la 9 iulie - Ziua Internationala de Celebrare a Anului Miracolului Albert Einstein din 1905, anul in care lucrind la Oficiul de Patente din Berna in acea perioada, savantul german a publicat 5 lucrari cu adevarat geniale, care au pus bazele stiintei si civilizatiei moderne. Sedinta festiva a fost deschisa prin alocutiunea presedintelui tarii-gazde (Confederatiei Elvetiene: n.n.) Samuel Schmid, urmata de luarile de cuvint ale Directorului General UNESCO Koichiro Matsuura, Directorului Museului Nobel din Stockholm Anders Barany si altor reprezentanti ai organizatiilor europene si internationale.

O prezentare emotiva a mostenirii stiintifice a lui Albert Einstein a fost facuta de profesorul Murray Gell-Mann din SUA, laureat al Premiului Nobel in anul 1969, somitate in fizica moderna si unul din discipolii in viata ai omagiatului. La sfirsitul raportului fizicianului Murray Gell-Mann i-a fost inminata medalia "Albert Einstein" pentru contributia ponderabila la dezvoltarea operei genialului sau profesor. Partea festiva a solemnitatii a fost urmata apoi de lectiile invitate ale profesorilor A. Zeilinger (Austria), C. Cohen-Tannoudji (Franta) si A. Guth (SUA), primii doi fiind, de asemenea, laureati ai premiului Nobel.

A culminat Ziua Internationala a Celebrarii lui Albert Einstein cu Noaptea Fizicii de la Museul Istoric din Berna, transformat pentru un an de zile (aprilie 2005 - iunie 2006) in Muzeul Fizicii Moderne cu laboratoare operationale pentru toti vizitatorii. Aceasta noapte alba a fost marcata cu un spectacol al fizicii experimentale, iar la orele 2400 - cu un extraordinar si fantastic foc de artificii. <>Manifestarile, dedicate Anului Fizicii si lui Albert Einstein, au continuat in perioada 11.07 - 15.07 in cadrul Conferintei Generale 13 "Dupa Einstein: Fizica pentru secolul XXI" (EPS13- Beyond Einstein: Physics for the XXI Century") a Societatii Europene de Fizica, care de fapt a reunit trei conferinte paralele: 1. Fotoni, Lasere si Statistica Cuantica; 2. Relativitatea, Materia si Cosmologia; 3. Miscarea Browniana, Sistemele Complexe si Fizica in Biologie.

In incheiere voi preciza ca la lucrarile Conferintei de la Berna au participat peste 250 de cercetatori din intreaga lume, fiind prezentate inaltului for al fizicienilor din Europa peste 400 de comunicari stiintifice. In cadrul acestei manifestari a avut loc ceremonia decernarii Premiilor EuroPhysics 2005 ( dupa rang si prestigiu sint cele care urmeaza dupa Premiile Nobel). In acest an deosebit pentru stiintele fizice s-au invrednicit de premiul nomunalizat profesorii D. Awschalom (SUA), T. Dietl (Polonia) si H. Ohno (Japonia) pentru contributii esentiale la dezvoltarea unui nou domeniu al fizicii si tehnologiei moderne - electronica de spin sau spintronica.

A inscris Tatiana ROTARU

poze


Update 2005 Copyright Societatea fizicienilor din Moldova, LISES